A New York-i Magyar Könyvtár bemutatja

Zsigmond Dezső dokumentumfilmjét:

BURDOSHÁZ AMERIKÁBÓL

Balogh Balázs néprajzkutató nyomában

Dr. Balogh Balázs bevezetőjével és a filmvetítés utáni beszélgetéssel

2015. november 12, csütörtök , 7óra

A film a magyar emigránsok nehéz életét mutatja be egy pennsylvaniai magyar bányásztelepülésen, Vintondale-ben, az ott összegyűjtött tárgyi emlékeken és a rekonstruált burdosházon (bányász férfiaknak fenntartott személyenkénti félnapos ágybérletet nyújtó panzión) keresztül. A település egykoron jelentős lélekszámú magyar lakossága elsősorban a Bereg megyei Bátyuból származik. Bagu Balázs falutársaival az agrárnyomor elől tántorgott ki Amerikába, majd a nyugat-pennsylvaniai bányavidék világtól elzárt kis telepén éjjel-nappal az aknákban görnyedve, centet centre rakva vásárolt egy burdosházat. A világgazdasági válság következtében a bánya bezárt. A lakosság többsége nem tudott visszatérni a szülőföldre és szétszóródott. A film egy családtörténeten keresztül — mint cseppben a tengert — igyekszik bemutatni az amerikai magyarok első nemzedékének életvilágát.


Zsigmond Dezső, Balázs Béla-díjas rendező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, eddig 59 filmet készített. Dokumentumfilmjei és játékfilmjei a magyar emberi sorsot mutatják be lakhelytől függetlenül.
Filmjeivel elismerést aratott, díjakat nyert Magyarországon és külföldön egyaránt.


Balogh Balázs, PhD, Magyarország egyik legjelesebb néprajzkutatója, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet igazgatója. Egyik néprajzkutatási területe a magyar diaszpóra Észak Amerikában. Az amerikai közép-nyugaton, a 19-20. század fordulóján kivándorolt magyarság kultúráját kutatta. Ekkor fedezte fel a burdosházat és az alatta lévő szatócsboltot. Az ő érdeme a burdosháznak és teljes eredeti berendezésének a szentendrei Skanzenbe (Szabadtéri Néprajzi Múzeumba) szállítása és részben eredeti szerkezeti elemeket felhasználó rekonstrukciója. A film elkészítésében konzultánsként működött közre.

Suggested donation: $10 /seniors & students: $5

215 East 82nd Street, (btw. 2nd & 3rd Ave.) New York

RSVP to: info@americanhungarianlibrary.org / (646) 340- 4172