Új könyvek érkeztek a könyvtárba!
New Books in our Library!

MAGYAR NYELVŰ KÖNYVEK

KONDOR VILMOS:
BUDAPEST NOIR
(also available in English)

Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdez
ősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába. Gordont hajtja szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat.

 

SZÁRAZ MIKLÓS GYÖRGY:
APÁM DARABOKBAN

Szerelmes regény? Történelmi mű? Kémtörténet? Dokumentumkötet? Családregény? Egy nemzedék szembenézése a múlttal? Mindez együtt, lebilincselően, ahogy azt már Száraz Miklós Györgytől megszokhattuk. S mégis kicsit szívszaggatóbban a megszokottnál, hiszen a szerző saját szüleinek szerelmét, családjuk meghurcoltatását, édesapja életének kalandos fordulatait írta meg. Közben megelevenítve a háború előtti és utáni éveket, a kádári rezsim korszakát, a határokkal, börtönévekkel, kényszerű emigrálásokkal szétszakított családok sorsát és e nehéz sorsok mögötti emberséget.

TOLVALY FERENC:
A ZSOLNAY-KÓD

Tolvaly Ferenc történelmi dokumentumokon alapuló, lenyűgöző regénye a titok nyomába ered: mivel magyarázható a Zsolnayak sikere, hogyan tudtak világszínvonalú értéket létrehozni úgy, hogy a szükséges feltételek közel sem voltak adottak? A titok megfejtése a családtagok személyiségében rejlik, e személyiségeket pedig a könyvben a gyáralapító lánya, Mattyasovszkyné Zsolnay Teréz személyes hangú, részben fiktív naplóin keresztül ismerhetjük meg. A regény így egyszerre család- és gyártörténet, továbbá belső utazás, Teréz belső lélekútjának magával ragadó története.

BOOKS IN ENGLISH

KATI MARTON:
TRUE BELIEVER: STALIN’S LAST AMERICAN SPY

This astonishing real-life spy thriller, filled with danger, misplaced loyalties, betrayal, treachery, and pure evil, with a plot twist worthy of John le Carré, is relevant today as a tale of fanaticism and the lengths it takes us to. True Believer reveals the life of Noel Field, an American who betrayed his country and crushed his family. Field, once a well-meaning and privileged American, spied for Stalin during the 1930s and ’40s. Then, a pawn in Stalin’s sinister master strategy, Field was kidnapped and tortured by the KGB and forced to testify against his own Communist comrades.

PÉTER NÁDAS:
A BOOK OF MEMORIES: A NOVEL

First published in Hungary in 1986 after a five-year battle with censors, this is a modern classic, a multi-layered narrative that tells three parallel stories of love and betrayal. The first takes place in East Berlin in the 1970s and features an unnamed Hungarian writer ensnared in a love triangle with a young German and a famous aging actress. The second, composed by the writer, is the story of a late nineteenth century German aesthete whose experiences mirror his own. And the third voice is that of a friend from the writer’s childhood, who brings his own unexpected bearing to the story.

MIKLÓS BÁNFFY:
THE PHOENIX LAND

As this memoir reveals, Count Miklos Banffy lived in a time and era of great transition. Banffy’s life as a statesman and author residing in Hungary at the end of the Austro-Hungarian Empire, during the downfall of the Hapsburg dynasty, is detailed. His life story includes such notable accomplishments as obtaining Hungary’s admission to the League of Nations and organizing the last Hapsburg coronation for King Karl in 1916. B-nffy also reflects upon his country’s experiences through World War I, the first socialist republic, and the terrifying communist rule of Béla Kun.

ÚJ GYEREKKÖNYVEK

 

ILLYÉS GYULA:
HETVENHÉT MAGYAR NÉPMESE
Ezek a mesék a tizennégymilliós magyarság megtelepülésének legkülönbözőbb tájain teremtek; magukon hordják így e tájak sajátos mondatalakítását, nyelvi zeneiségét és – gyakran csak e tájakon értett – szavait. Egységesíteni, mindnyájunk számára azonnal érthetővé akartam tenni őket, úgy mégis, hogy a sajátosságukat megőrizzék. Hisz egy nemzet annál szervesebb, minél sokszerűbb; szellemileg annál gazdagabb és szabadabb, minél összetettebb, sőt tarkább; akár a festő a színeivel. S azután: ezekben a nem ma keletkezett mesékben csaknem teljességgel áll még a különös törvény: nyelvünk finomságainak megalkotói, legművészibb mesterei nem is oly rég népünk legelnyomottabb, “legkulturáltabb” rétegének milliói voltak, a szegényparasztok. E mesterfogásoknak csak töredékeit is megőrizni nemzeti kötelesség, akár a műemlékvédelem. (Illyés Gyula)
BOLDIZSÁR ILDIKÓ:
MESÉK AZ ÉLET CSODÁIRÓLBoldizsár Ildikó mesekutató ebben a kötetben olyan meséket gyűjtött egybe, amelyek valóban csodálatosak, de nem a bennük szereplő varázslók vagy tündérek miatt. Az emberi életnek olyasféle csodáiról szólnak, mint hogy élnek közöttünk bátor és bölcs emberek, és hogy nemegyszer megtapasztalhatjuk a szeretet és a szerelem mindenekfölötti erejét. Külső és belső világunk felfedezésére hívja olvasóit, s arra biztat mindenkit, kicsiket és nagyokat, hogy ne csak szórakoztató olvasmányként szeressék és élvezzék a meséket, hanem úgy is, mint eszközt önmaguk mélyebb megismeréséhez és elfogadásához. Takács Mari illusztrációi szárnyakat adnak képzeletünknek és a meséknek.