2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította, amelynek fővédnöke Lovász László, az MTA elnöke lett.

2017 marks the 200th anniversary of the birth of Hungarian poet János Arany. This year has been declared János Arany Memorial Year by the Hungarian National Assembly and the Hungarian Academy of Sciences (HAS). Patron of the memorial year is László Lovász, President of HAS.

A jeles esemény alkalmából az alábbi műveket ajánljuk figyelmükbe könyvtárunkból
***
On the occasion of this notable event we reccomend the following books from our Library

KERESZTURY DEZSŐ:
Így élt Arany János

„Aki többet és mélyebbet akar tudni Arany Jánosról, mint amit a tankönyvekből tudhat, aki az életmű és életút elemző összevetésére kíváncsi, aki a nagy magyar költő Szalontától a halhatatlanságig ívelő pályájáról szeretne egy lírikus irodalomtörténész bensőséges és avatott tollából olvasni, annak ajánljuk Keresztury Dezső Így élt Arany János című könyvét.”

ARANY JÁNOS BALLADÁI
Zichy Mihály rajzaival

Arany János balladái utolérhetetlenek. És ha mindezeket Zichy Mihály illusztrációi és keze írása is díszíti, mint ebben az 1957-es Magyar Helikon kiadásban, akkor az maga az irodalmi mennyország.

JÁNOS ARANY:
The Death of King Buda

The epic poetry of János Arany presents the legendary and historical past of his nation. The Death of King Buda (1864), the first part of a projected Hun trilogy is one of the best narrative poems in Hungarian literature. The other parts of the trilogy (Ildikó, and Prince Csaba) are unfinished.

NOVÁK LÁSZLÓ
Arany-kéziratok (Arany’s Manuscript)

Arany János gyöngybetűkkel írt leveleinek szépségét ma is csodáljuk, pedig fiatalkorától szembetegséggel küzdött. Ahogyan a könyveknek, úgy a kéziratoknak, leveleknek is megvan a maguk élete, sorsa. Arany Jánosról mesélnek, vallanak, aki az írást becsületbeli dolognak tekintette.