Az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat és a New York-i Magyar Ház szeretettel meghívja Önt az alábbi különleges színházi eseményre:

Szabó Magda: Az ajtó című művéből készült monodráma

Havas Judit előadásában

Színpadra alkalmazta: Bíró Zsófia, Rendezte: Radó Gyula

(magyar nyelven, angol felirattal).

Időpont: 2019. szeptember 6, péntek, este 8 óra.

Helyszín: New York-i Magyar Ház

213 East 82 Street, (2. és 3. Avenuek között)

New York, NY, 10018

Belépő: $20

Az ajtó című műről:

Az előadás központi témája az Írónő és Emerenc kapcsolata, titok-világuk összeomlása. Mi az az érzelem, ami e között a két ember között kialakul? Mi az a pogány szenvedély, amivel a klasszika-filológiában és a kereszténységben ugyanolyan mélyen hívő Szabó Magda író összeköti őket, akiknek tulajdonképpen semmi közük nincs egymáshoz? Kapcsolatuk nem nevezhető hagyományosnak, amelyhez az európai irodalom – és a saját életünk – hozzászoktatott bennünket: nem barátság, nem bajtársiasság, nem kollegialitás, nem szerelem, nem a vérrokonság megtartó ereje. Ez valami más. Valami ősibb. Valami barbárabb. Megszeretik egymást. Váratlanul, okok és előjelek nélkül. A két ember megismerkedésének történetében az örökké nyitva maradó kérdések vagy éppen a rájuk adott rossz válaszok ott rejlenek az eredeti műben és a bemutatásra kerülő monodrámában is.

Havas Judit:

Irodalomtörténész, előadóművész felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Bölcsészettudományi Karán, magyar-könyvtár szakon végezte. 1975 óta előadóművész. 2003-ban PhD fokozatot szerzett az ELTE Irodalomtörténeti Intézetében. Évek óta az ELTE Nyelvtudományi Intézetében oktat magyar irodalmat valamint beszédkultúra-beszédművelés tárgyat. A Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos főmunkatársa. Számos alkalommal turnézott Észak Amerikában és adott sikeres és népszerű előadásokat a magyar közösségeknek.

Információ: hungarianhousenyc@gmail.com

Szeretettel várjuk!

***English version***

The American Hungarian Library and Historical Society and the Hungarian House of New York invite you to a special theatrical presentation:

Magda Szabó: The Door (Az ajtó), – monodrama performance

presented by Judit Havas

Adapted to the stage: Zsófia Bíró, directed by Gyula Radó

(in Hungarian with English subtitles)

Date: Friday, September 6. 2019, at 8 PM

Location: Hungarian House of New York

213 East 82 Street, between 2 nd and 3rd Avenues,

New York, NY 10028

Admission: $20

About the play:

The central theme of the play is the relationship of the author to one of her mystical characters in the original play, entitled Emerenc. The action tries to discover how the primal bond between two persons, who come from two completely different backgrounds, is possible? Friendship, love, comradely relations, or something else, may be some barbaric emotions solidify the relationship between the two women.

Judit Havas

She is a well-known performing artist and literary historian from Budapest. She knew well the author of the play, Magda Szabó. In the performance she brings special, intimate insights about this literary masterpiece.

Information: hungarianhousenyc@gmail.com