FILMKLUB

Mai magyar sikerfilmek
az East Side-on

Az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat 2019. október 24-én induló 2020. májusáig tartó új sorozatában az elmúlt évek nagysikerű magyar filmjeit mutatjuk be magyar nyelven, angol felirattal.

Vígjáték, dráma, akció- és kalandfilm

– filmklubunkban a harmadik évezred magyar alkotásaiból válogatunk.
Szeretettel várjuk Önöket a csütörtöki filmvetítéseken!
Köszönjük, ha a jogdíjakhoz és programjaink további megvalósításához adományával is hozzájárul!

 

                          Október 24. – Szabadság, szerelem

magyar filmdráma, 114 perc, 2006

A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, az ’56. novemberi melbourne-i olimpiára készülnek.
De a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme egy harcias műegyetemista lányon, Falk Vikin, és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is. Ez már nem játék. A forradalom magával sodorja őt. Az edzésnél, a sportsikernél már sokkal fontosabbnak tartja, hogy az igazság oldalán harcolhasson.
Mire a srác rájön, hogy a forradalom kudarcra van ítélve, már nem tud visszafordulni. Kénytelen sorsára hagyni szerelmét, és ha már nem harcolhat, teszi, amihez a legjobban ért: a medencében szerez dicsőséget hazájának. Így kerül sor 1956. december 6-án az elődöntőre. Otthon T-34-esek rombolják le a barikádokat, itt a magyar vízilabdások néznek szembe a szovjetekkel. Karcsi és csapattársai most megmutathatják a világnak, hogy ez a kicsiny nép nem hagyja magát legyőzni.

Rendező: Goda Krisztina

Szereplők:  Fenyő Iván, Dobó Kata , Csányi Sándor, Gesztesi Károly, Bánsági Ildikó, Jordán Tamás, Szávai Viktória, Huszár Zsolt, Keresztes Tamás, Haumann Péter

 

                 November 14. – Valami Amerika

magyar vígjáték, 115 perc, 2001

A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

Utána beszélgetés Oroszlán Szonja színművésszel, a film egyik főszereplőjével!

A Valami Amerika az egyik legsikeresebb magyar vígjáték.
A trilógia első részében egy amerikai producer, Alex Brubeck Magyarországra érkezik. A magyar reklámfilmrendezőnek, Tamásnak nagy lehetőséget jelent Alex érkezése, így lehet, hogy elkészítheti régóta tervezett első filmjét. Tamás bátyját, Ákost és öccsét, Andrást hívja segítségül, hogy elszórakoztassák a producert, hátha sikerül megnyerniük őt a film támogatására. Alex azt ígéri, hogy beszáll a produkcióba a szükséges pénz felével, a másik hatvanmillió forintot viszont Tamáséknak kell megszerezniük.

Rendező: Herendi Gábor

Szereplők: Szervét Tibor, Pindroch Csaba, Szabó Győző, Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Hujber Ferenc

December 12. – BÚÉK

magyar dráma, vígjáték, 2018

A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

Szilveszter éjjelén bármi megtörténhet. Jó is, rossz is, furcsa is. Egy baráti társaság úgy dönt, hogy egy játékkal fűszerezi meg a bulit: egész este mind a heten úgy telefonálnak és írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések és simliskedések hosszú sora. Mert igazából mindenkinek van egy (vagy több) titka, szégyellnivalója, másik szerelme, másik élete… és hazudni általában könnyebb, mint őszintének lenni. Persze csak addig, míg le nem bukik az ember.

Rendező: Goda Kriszta

Szereplők: Szávai Viktória, Mészáros Béla, Bata Éva, Hevér Gábor, Elek Ferenc, Törőcsik Franciska, Lengyel Tamás

 

2020. – tervezett filmvetítések

Január 23. – A Viszkis

magyar akciófilm, 126 perc, 2017

A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

A film Ambrus Attilának, a 90-es évek híres bankrablójának igaz történetet dolgozza fel.
Vagány volt, híres lett. Ő az, akit mindenki ismer, olyasmit mert, amit senki előtte, és aki mindig egy lépéssel a rendőrség előtt járt. És aki minden bankrablása előtt megivott egy pohár viszkit.
Ambrus Attila félárván nő fel, zűrös kamaszkort és javítóintézeti éveket hagy maga mögött, amikor Erdélyből kalandos körülmények között Magyarországra szökik. De az új élet nehezebbnek bizonyul, mint a régi. Egy hokicsapat kapusa és szertárosa lesz, de továbbra sincs pénze, se barátnője… míg rá nem jön, miben jó igazán. Vakmerő, gyors és alapos. Egymás után fosztja ki a postákat, bankokat, utazási irodákat. Egyre nagyobbakat kaszál, egyre éhesebb a sikerre, egyre többet akar magának, és új szerelmének. De az utolsó balhéja kudarcba fullad, és végül a régóta nyomában lihegő makacs nyomozó kezei közé kerül, aki kíméletlenül szembesíti őt a tetteivel.
Kettejük játszmája azonban korántsem zárul le a Viszkis elfogásával…

Rendező: Antal Nimród

Szereplők: Szalay Bence, Móga Piroska, Schneider Zoltán, Klem Viktor, Gazsó György

Február 20. – Brazilok

magyar vígjáték, 95 perc, 2016

A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

Mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel , aki nem tud hibázni, és helyettesével , aki meg nem szeret.
De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval, mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal  életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak.
És mert a faluból elszármazott, titokzatos milliomos éppen ebben az évben dönt úgy, hogy szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja magához Brazíliába, hirtelen megemelkednek a tétek, és felkavarodnak a falu addig nyugodt hétköznapjai.

Rendező: M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor

Szereplők: Lakatos Erik, Bergendi Barnabás, Nagy Dániel Viktor, Dóra Béla

 

Március 19. – Kincsem

 

magyar romantikus kalandfilm, 121 perc, 2017

A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

Kincsem, a magyarok büszkesége, a világtörténelem egyik legeredményesebb versenylova. A 2017-ben bemutatott nagysikerű, kitalált történetet feldolgozó film, a csodaló életét és korát veszi alapul.
Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?

Rendező: Herendi Gábor

Szereplők: Nagy Ervin, Petrik Andrea, Gáspár Tibor

                                Április 23. – Aurora Borealis

magyar dráma, 104 perc, 2017

A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga idős anyja, Mária váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás  az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert.

Rendező: Mészáros Márta

Szereplők: Törökcsik Mari, Töröcsik Franciska, Tóth Ildikó

                             Május 21.- Liza, a rókatündér

magyar romantikus vígjáték , 98 perc, 2015

A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

Liza, a csinos, ám szerény ápolónő tizenkét éve gondoskodik a japán nagykövet özvegyéről. Egyhangú élete megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám a dolgok rendre balul sülnek el. Liza a japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének segítségével arra a következtetésre jut, hogy ő a japán mesék elátkozott rókatündére. Miközben Liza megpróbálja legyőzni az átkot és megtalálni az igazit, a zsaruk, különösen Zoltán Zászlós érdeklődését is felkelti.

Rendező: Ujj Mészáros Károly

Szereplők: Balsai Mónika, Bede Fazekas Szabolcs, David Sakurai, Schmied Zoltán

Köszönjük, hogy adományával támogatja filmklubunkat!